Pazarlama

Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlama Arasındaki 20 Fark

Pazarlamanın pek çok türü bulunsa da, temelde pazarlama iki başlık altında toplanır. Bunlar;

  • Geleneksel Pazarlama
  • Dijital Pazarlama

Her iki pazarlama çeşidinin de kendine has yöntemleri, kendine özgü dinamikleri vardır. Geleneksel pazarlama, genellikle büyük markalar tarafından tercih edilirken; dijital pazarlama, hem büyük hem de küçük markalar tarafından tercih edilir.

Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlamayı birbirinden ayırmak, arasında bir seçim yapmak mümkün değildir. Markalar, bu iki pazarlama çeşidinden hangisi kendisine uygunsa o yöntemi kullanmalıdır. Hatta iki yöntemi birden kullanması gerekebilir.

Hangi pazarlama çeşidini kullanacağınıza karar vermeden önce bu iki tür arasındaki temel farkları incelemekte fayda var. Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki 20 farkı şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Maliyet

Geleneksel pazarlama araçları, yer ve zaman satın almayı gerektirdiği için dijital pazarlamaya göre daha pahalıdır. Dijital pazarlama süreci, geleneksel pazarlama sürecine göre daha az maliyetlidir.

2. İletişim

Geleneksel pazarlamada tek yönlü bir iletişim varken dijital pazarlamada çift yönlü interaktif bir iletişim vardır. Geleneksel pazarlamada, mesajı alan kişi (alıcı), mesajı gönderen kişiden (kaynaktan) aldığı mesaja doğrudan geri bildirimde bulunamaz. Dijital pazarlamada, alıcı reklama anlık geri bildirimlerde bulunabilir.

3. Zaman Kavramı

Geleneksel medyada ücret karşılığında zaman satın alınır. Bu yüzden kampanya yani reklam süresi dijital pazarlama kıyasla daha uzundur. Dijital pazarlama süreleri genellikle kısa süreli olmakla birlikte anlık kontrol edilebilir ve değiştirilebilirler.

4. Alıcı İletişimi

Alıcı, yani mesajı alan kişi, dijital pazarlamada kolayca reklam verene ulaşabilir. Örneğin facebook üzerinden gördüğü bir reklama yorum yapabilir. Instagramda gördüğü bir reklam için DM yoluyla reklam veren ile iletişime geçilir. Geleneksel pazarlamada ise reklam verene ulaşmak, oldukça zor bir süreçtir.

5. Kapsam

Dijital pazarlama teknikleri, daha fazla müşteriye istenildiği zaman ulaşmayı sağladığı için daha kapsamlıdır.

6. Kullanılabilirlik

Dijital pazarlamada reklam veren, istediği saat aralığında reklam verebilir. İstediği zaman ise bu reklamları sonlandırabilir. Geleneksel medyanın belirli kuralları ve bir yayın akışı olduğu için zamanlama kavramı, dijital pazarlamada olduğu kadar esnek değildir.

7. Deneyim ve Zenginlik

Dijital pazarlama, internet dünyasında var olan bir yöntem olduğu için sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir yapıdadır. Farklı reklam stratejileri ve kampanya kurguları ile farklı etkiler sağlanabilir. Geleneksel pazarlamada ise kalıplaşmış yöntemler bulunur. Dijital pazarlama, bu noktada daha zengindir.

8. Tüketici ile Marka Gözetimi

Dijital pazarlamada, geleneksel pazarlamaya kıyasla, markaya ulaşmak daha kolay olduğu için kolayca marka hakkında yorumda bulunulabilir. İnternet dünyasında bu yorumlar için pek çok yer bulunur. Örneğin tüketici forumlarda, farklı sosyal medya hesaplarında, markayı ilgilendiren iyi veya kötü eleştirilerde bulunabilir. Bu sebeple, özellikle dijital dünyada faaliyet gösteren markalar, marka isimlerinin geçtiği her yerde bulunarak olumsuz yorumların önüne geçmelidir.

9. Çalışan Kişiler

Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama departmanları birbirinden farklıdır. Örneğin geleneksel pazarlamada kamu büyük bir önem taşıdığı için halkla ilişkiler departmanı olmazsa olmazdır. Dijital pazarlamada ise sosyal medyanın önemi büyük olduğu için sosyal medya departmanı mutlaka bulunmalıdır.

10. Dil

Geleneksel pazarlamada büyük kitlelere hitap edilir, hedef kitleyi bölümlendirmek pek mümkün değildir. Dolayısıyla daha kurumsal ve profesyonel bir dil kullanılır. Dijital pazarlamada ise daha samimi ve tüketicileri hızlı şekilde davranışa yönlendiren bir dil kullanılır.

11. Hedefleme

Dijital pazarlamada daha spesifik kitleler oluşturulabilirken geleneksel pazarlamada böyle bir şey mümkün değildir. Bu da dönüşüm oranlarını doğrudan etkilemektedir. Örneğin bir kadın giyim markası televizyonda reklam verirken bunu herkes izleyebilir fakat dijital kanallarda verilen reklamlarda sadece kadınlar, hatta o markaya uygun yaş aralığındaki kadınlar hedeflenerek daha az maliyetle daha yüksek dönüşüm elde edilebilir.

12. Dönüşüm Oranı

Dijital pazarlama kanalları dönüşüm anlamında daha etkilidir. Geleneksel pazarlama, genellikle marka bilinirliği sağlamak için kullanılır. Örneğin yeni çıkan bir telefon, önce televizyonda tanıtılarak bu ürünün tanıtılması sağlanır. Sonrasında dijital pazarlama kanalları ile bu ürünü alabilecek kişiler hedeflenerek ürünün satışı sağlanabilir.

13. Müşteri Katılımı

Dijital pazarlamada, geleneksel pazarlamaya kıyasla müşteri katılımı daha yüksektir. Çünkü dijital pazarlamada genellikle, müşterinin tek tıkla ürüne veya istenen sayfaya gidebileceği bir link/buton bulunur.

14. Hedef Kitleye Ulaşım Zorluğu

Geleneksel pazarlamada hedef kitleye ulaşım daha zordur. Bu süreç uzun ve maliyetlidir. Pek çok aşamadan geçer. Dijital pazarlamada ise istenilen reklam, genellikle çok kısa bir süre içinde yayına alınır.

15. Kampanya Süresi

Geleneksel mecralarda verilen reklamların hem yayın süresi hem onaylanma, düzeltme gibi işlemlerinin süresi uzun sürer. Geleneksel mecralar için hazırlanan reklamlar, büyük emek ister ve bu reklamların tekrar hazırlanması uzun zaman gerektirir. Dijitalde ise bu süreç daha hızlı ilerler.

16. Ulaşım Süresi

Gelensel mecralarda, reklam verileceği zaman bunun onaylanması biraz zaman alır ve bazı aşamalardan geçer. Dijitalde ise maksimum birkaç saat içinde bu reklamlar onaylanır ve yayına alınır. (İstisnalar olabilir)

17. Geribildirim İmkanı

Geleneksel pazarlamada yapılan kampanyaların ekilerini doğrudan ölçmek pek mümkün değildir fakat dijital pazarlamada bazı ilişkilendirme modelleri sayesinde nereden ne kadar dönüşüm geldiği ya da dönüşümün hangi kanaldan geldiği kolayca tespit edilebilir.

18. Analiz ve Raporlama

Geleneksel pazarlamada doğrudan nicel veriler elde etmek mümkün değildir. Fakat dijital pazarlamada; tıklama, ziyaret etme gibi etkileşimler ve dönüşümler sayısal olarak rahatça raporlanabilir.

19. Aktör

Geleneksel pazarlamada aktör, kampanyada yer alan kişiler, yani oyunculardır. Dijital pazarlamada ise aktör, kullanıcıların kendisidir. Dijital pazarlamada kullanıcılar, pazarlama süreci içerisine doğrudan dahil olabilir.

20. Zaman Yönetimi

Geleneksel pazarlama kampanyalarının hazırlanması, dijital pazarlama kampanyalarına göre daha uzun zamanlar gerektirir. Bu kampanyalar daha titiz hazırlanır. Çünkü yapılan bir hata en baştan başlamayı gerektirebilir. Dijital pazarlamada ise bu süreç daha kolay yönetilebilmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu