Halkla İlişkiler

Dijital PR Nedir? Dijital PR Uzmanı Ne iş Yapar?

Dijital PR Nedir? Danışmanlık yaptığım markalara hep şunu söylerim. Müşterilerinizle bağ kurun, onlarla temas edin. Bu yazıda ben de bunu yapacağım. Yeni dünyada farklılaşmak için tek yol, kurduğumuz iletişime odaklanmak. Bu yazıda size sadece fayda sağlamaya odaklanacağım.

PR Nedir? Önce buradan başlayalım. Aslında daha önce bu konu ile ilgili detaylı bir yazı yazmıştım fakat sizi sayfalar arasında dolaştırarak yormak istemediğim için burada kısaca bahsedeceğim.

PR, bir kurum ile hedef kitlesi arasındaki iletişimi sağlayarak kurumun itibarı üzerinde bütünsel bir bakış açısı ile çalışmayı ifade eder. Halkla ilişkiler uzmanları ise bu itibar yönetimi, marka pazarlaması gibi süreçleri yürüten kişiye verilen isimdir. PR hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz https://seymatopaloglu.com/halkla-iliskiler-nedir/ adresi üzerinden ilgili yazımı inceleyebilirsiniz.

PR’da geleneksel yöntemler ve geleneksel kitle iletişim araçları kullanılır. Dijital PR’da ise dijital ortamlar, dijital ortamların gerektirdiği mesaj dili ve kampanyalar kullanılır.  Öyleyse asıl sorumuzun cevabına gelebiliriz. Dijital PR Nedir?

Dijital PR, dijital ortamların kullanılarak bir kurumun tüm pazarlama, iletişim, tanıtım, reklam süreçlerini yönetmeyi ifade eder. Dijital PR uzmanları sürekli olarak sektördeki gelişmeleri, pazardaki değişimleri, rakipleri takipte olmalı, gelişen teknolojiye yönelik stratejiler geliştirmek zorundadır.

Dijital PR Uzmanı Ne İş Yapar?

Dijital PR Uzmanları, temelde, iletişime odaklandığı için pek çok görev tanımı bulunur. Bu görev tanımlarını detaylıca inceleyelim.

Dijital PR Stratejisi Oluşturur

Dijital PR uzmanının ilk görevi elbetteki bir dijital PR stratejisi oluşturmaktır. Dijital PR uzmanı, öncelikle kurumu, kurumun hedef kitlesini sonrasında ise pazarı analiz etmelidir. Bu analizleri yaparken şu sorulara cevap vermelidir.

  • Kurumun temel amacı ne?
  • Kurumun bu zamana kadar uyguladığı stratejiler neler?
  • Kurumun hedef kitlesi kim?
  • Kurumun kullandığı iletişim araçları hangileri?
  • Kurumun rakipleri kim?
  • Rakipler ne yapıyor?
  • Kurum, pazarda nasıl konumlanıyor? Nasıl konumlanmalıydı?
  • Kurumun iletişim şekli nasıl?

PR Projelerini Yönetir ve Koordine Eder

Dijital PR uzmanları, yaptığı analizler sonucunda strateji oluşturur ve bu stratejiler ile PR projeleri oluşturur. Bu projelerde genellikle tek başına yer almaz. Bir ekip ile çalışır. Grafik tasarımcı, dijital pazarlama uzmanı, insan kaynakları ve hatta bazen yöneticiler ile birlikte hareket eder.

Medya İlişkilerini Yönetir

Dijital PR uzmanları, kurumun medyada nasıl yer aldığını takip eder. Nasıl yer alması gerektiği üzerine çalışır. Medyadaki imajı güçlendirmek üzere stratejiler geliştirir. Medya, kurumun itibarı üzerinde oldukça etkili bir kitle iletişim aracıdır.

İçerik Oluşturur

Dijital PR uzmanları, kurumun yer aldığı her mecra için özel olarak içerik oluşturur. Eğer bu mecralar için ayrı çalışanlar bulunuyorsa, her bir uzmanla birlikte çalışır. Stratejiler geliştirir, yol gösterir.

Kriz Yönetiminde Rol Oynar

Büyük kurumlarda kriz yönetimi için mutlaka bir ekip bulunur. Eğer bulunmuyorsa bu bir eksikliktir. Kriz yönetimi proaktif ve reaktif şekilde yönetilir. Halkla ilişkiler uzmanları, kriz yönetiminde aktif rol oynar. Kurumu en iyi şekilde analiz eden, medya ilişkilerini düzenleyen biri olarak kriz yönetiminde dijital PR uzmanına düşen görev oldukça büyüktür.

Marka Algısını Yönetir

Kurumun hedef kitle zihnindeki konumu, yani marka algısı, hassas yürütülmesi gereken bir süreçtir. Halkla ilikiler uzmanı, kurumun itibarını zedeleyecek tüm olayları takip etmek, bunlara çözüm üretmek ve kurumun imajına değer katmak zorundadır.

Dijital PR Uzmanlarının Sahip Olması Gereken Beceriler

Az önce de belirttiğim gibi, dijital PR uzmanlarının pek çok çalışma alanı bulunur. Bazı PR uzmanları aşağıdaki becerilerden biri veya birkaçı üzerine yoğunlaşarak o alanda faaliyet gösterebilir fakat temel düzeyde de olsa tüm bu becerilere sahip olmak, dijital PR uzmanı olmanın gerekliliğidir. Dijital PR uzmanları temelde şu becerilere sahip olmalıdır.

  • Metin yazarlığı
  • İçerik oluşturma
  • Kampanya yönetimi
  • CRM yönetimi
  • Kriz yönetimi
  • Sosyal medya yönetimi
  • Dijital pazarlama
  • Strateji oluşturma

Dijital PR Uzmanı Olmak için Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekir?

Dijital PR uzmanı olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. İletişim fakültesi mezunları, dijital PR uzmanlığı için uygun kişilerdir. Halkla ilişkiler ve tanıtım, halkla ilişkiler ve reklamcılık mezunları dijital PR uzmanı olabilir.

Umarım bu yazıda dijital PR hakkında merak ettiğin soruların cevaplarını bulabilmişsindir. Pazarlama, dijital pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık, marka yönetimi, sosyal medya yönetimi, iletişim, dijital PR gibi pek çok konu için diğer yazılarıma göz atmayı; öneri, istek ve eleştirilerini paylaşmak için yorum bırakmayı unutma. Tekrar görüşmek üzere 🙂

 

2 Yorum

  1. Merhaba Şeyma hanım, Ajansımız olarak, içeriğinizin kısa ve öz olduğundan dolayı çok beğendik. Bizde içeriklerinizi bundan böyle takip edeceğiz. Başarılar dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu